Osoby, które stosowały Lhotse, potwierdzają, że jest cudownym preparatem na skórę, nawilża i sprawia, że skóra jest...
Glutation – podstawowy czynnik zdrowia
Co to jest glutation?
To związek białkowy – trójpeptyd zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego i dwóch aminokwasów, który musi być wyprodukowany w organizmie. Jeden z tych aminokwasów to cysteina, bez której nie wyprodukuje się w organizmie cenny dla nas glutation.
Jakie funkcje pełni w organizmie?
- Naturalny przeciwutleniacz – neutralizuje działanie wolnych rodników, dzięki temu zapobiega nowotworom i starzeniu się komórek.
- Stymulator odporności – poprzez zwiększenie produkcji białych krwinek, w związku z tym wspomaga odporność i chroni przed chorobami.
- Detoksykant – nie tylko rozkłada toksyny, lecz istotnie oczyszcza organizm z metali ciężkich, dba o prawidłową pracę wątroby i nerek.
Glutation jest najlepszą bronią przeciwko wolnym rodnikom i aktywnym formom tlenu, które mają wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych – nie tylko, że sam jest przeciwutleniaczem, lecz także warunkuje skuteczne działanie innych antyutleniaczy, np. wit. C i E, selenu, które można
dostarczyć w diecie.
Krótko mówiąc, bez glutationu inne przeciwutleniacze nie działają. Wspomniane wyżej funkcje glutationu są ze sobą powiązane. Jego niedobory w rezultacie prowadzą do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu i utraty bądź pogorszenia zdrowia.
Jak zadbać o jego poziom?
Przede wszystkim włączyć do diety żywność bogatą w aminokwas cysteinę, bez której w naszym organizmie nie wyprodukuje się glutation. Godne uwagi są m.in. brokuły, szparagi i nasiona słonecznika.
Cysteina, oddziałuje na:
● zdrowie i młody wygląd – odpowiedzialna za zdrowy wygląd skóry, jej jędrność i młody wygląd;
● demencję – chroni komórki nerwowe;
● płodność – poprawia płodność mężczyzn;
● choroby płuc – działa wykrztuśnie i ułatwia proces oczyszczania płuc i oskrzeli (stosowana jest też testowo w terapii covid–19);
● środek osłonowy podczas przyjmowania leków – działa również osłonowo na nerki i wątrobę;
● przeciwdziała cukrzycy – pomaga zachować odpowiedni poziom glukozy we krwi;
● trawienie – pomaga przy problemach żołądkowych.
Glutation a sport
Długotrwały wysiłek fizyczny może zatrzymać produkcję glutationu. Warto robić przerwy w wyczerpujących ćwiczeniach, żeby odbudować zapasy glutationu. Różne pochodne tworzone przez organizm z cysteiny zmniejszają uszkodzenia mięśni i wzmacniają system odpornościowy, dlatego bywają również sprzedawane jako suplementy.
zostaw komentarz