Aktualne wpisy

Glutation – podstawowy czynnik zdrowia

Co to jest glutation?

To związek białkowy – trójpeptyd zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego i dwóch aminokwasów, który musi być wyprodukowany w organizmie. Jeden z tych aminokwasów to cysteina, bez której nie wyprodukuje się w organizmie cenny dla nas glutation.

Jakie funkcje pełni w organizmie?

  1. Naturalny przeciwutleniacz – neutralizuje działanie wolnych rodników, dzięki temu zapobiega nowotworom i starzeniu się komórek.
  2. Stymulator odporności – poprzez zwiększenie produkcji białych krwinek, w związku z tym wspomaga odporność i chroni przed chorobami.
  3. Detoksykant  – nie tylko rozkłada toksyny, lecz istotnie oczyszcza organizm z metali ciężkich, dba o prawidłową pracę wątroby i nerek.

Glutation jest najlepszą bronią przeciwko wolnym rodnikom i aktywnym formom tlenu, które mają wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych – nie tylko, że sam jest przeciwutleniaczem, lecz także warunkuje skuteczne działanie innych antyutleniaczy, np. wit. C i E, selenu, które można

dostarczyć w diecie. 

Krótko mówiąc, bez glutationu inne przeciwutleniacze nie działają. Wspomniane wyżej funkcje glutationu są ze sobą powiązane. Jego niedobory w rezultacie prowadzą do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu i utraty bądź pogorszenia zdrowia.

Jak zadbać o jego poziom?

Przede wszystkim włączyć do diety żywność bogatą w aminokwas cysteinę, bez której w naszym organizmie nie wyprodukuje się glutation. Godne uwagi są m.in. brokuły, szparagi i nasiona słonecznika.

Cysteina, oddziałuje na:

● zdrowie i młody wygląd – odpowiedzialna za zdrowy wygląd skóry, jej jędrność i młody wygląd;

● demencję – chroni komórki nerwowe;

● płodność – poprawia płodność mężczyzn;

● choroby płuc – działa wykrztuśnie i ułatwia proces oczyszczania płuc i oskrzeli (stosowana jest też testowo w terapii covid–19);

● środek osłonowy podczas przyjmowania leków – działa również osłonowo na nerki i wątrobę;

● przeciwdziała cukrzycy – pomaga zachować odpowiedni poziom glukozy we krwi;

● trawienie – pomaga przy problemach żołądkowych.

Glutation a sport

Długotrwały wysiłek fizyczny może zatrzymać produkcję glutationu. Warto robić przerwy w wyczerpujących ćwiczeniach, żeby odbudować zapasy glutationu. Różne pochodne tworzone przez organizm z cysteiny zmniejszają uszkodzenia mięśni i wzmacniają system odpornościowy, dlatego bywają również sprzedawane jako suplementy.

Opublikowany w: Blog

zostaw komentarz