Aktualne wpisy

Sól morska, himalajska czy kłodawska?

1 Komentarz
(5)

Ranking soli

W rankingach dobrych soli, sól kłodawska jest pomijana, a ta rodzima sól w porównaniu do innych soli, wypada bardzo korzystnie. Sól kłodawska ma podobną ilość chlorku sodu jak sól himalajska. Naturalna sól kamienna z kopalni w Kłodawie nie ma idealnie białej barwy, ale za to zawiera składniki mineralne: potas, wapń, magnez, cynk, chrom i wiele innych biopierwiastków.

Sól kłodawska nie zawiera przeciwzbrylaczy i nie jest chemicznie oczyszczana, a  w wydobyciu stosuje się tradycyjne metody górnicze. Ta sól pochodzi z jednego z największych złóż kopalnych w Europie. Naturalna  sól kłodawska to 97% chlorku sodu, a pozostałe, to śladowe pierwiastki cenne dla zdrowia.

Bogaty skład mineralny soli kłodawskiej sprawia, że jest ona wartościowym składnikiem diety. Mikroelementy mają zbawienny wpływ na proces przemiany materii, a także odpowiadają za wchłanianie enzymów.

Na drugim miejscu wymieniana jest sól morska, z dużą zawartością jodu - co doceniają osoby mające problemy z tarczycą, ale zdaniem fachowców, sól morska może być zanieczyszczona mikroplastikiem. Stężenie cennych pierwiastków w soli morskiej jest zbyt małe, aby wywierała korzystny wpływ na zdrowie.

Najmniej wartościowa jest sól warzona czyli kuchenna- zawiera prawie wyłącznie chlorek sodu, a jest pozbawiona minerałów. Dodatkowo jest jodowana z myślą o osobach mieszkających daleko od morza.

Czy słusznie boimy się soli?

Sól nie ma dobrej opinii wśród zwolenników zdrowego stylu życia i jest powszechne przekonanie, że sól szkodzi. Istnieją badania wg których nadmierne spożycie soli może się przyczynić do wystąpienia chorób. m.in. nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy. Ale jest tu mowa o nadmiarze, a bezpieczny dzienny limit spożycia soli określony przez specjalistów, to 5g dziennie.

Jest powszechne przekonanie o szkodliwości soli, która została określona "białym zabójcą" podobnie jak cukier. Ludzie chorzy powinni soli uważać i jeżeli to konieczne powinni stosować zioła zamiast soli w diecie bezsolnej.

Należy pamiętać, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy, że unikanie soli i całkowita z niej rezygnacja może być szkodliwa. Niedobór sodu, który jest składnikiem soli może prowadzić do odwodnienia, Sód jest niezbędny do życia i ma wpływ na wiele istotnych procesów  w organizmie.

Nie rezygnuj z soli całkowicie, tylko pamiętaj o kilku ważnych zasadach: wybieraj dobrą sol. Pilnuj ilości spożywanej soli i sprawdzaj składy wysoko przetworzonej żywności, bo jest "przemytnikiem" soli tej najgorszej jakości.

Roztwory soli stosujemy do dezynfekcji jamy ustnej i gardła, w kuracji przy stanach zapalnych zatok do płukania lub inhalacji roztworem soli.

Natomiast w kuchni niezastąpiona wraz z pieprzem jest najwspanialszą przyprawą.


                            
Opublikowany w: Blog

zostaw komentarz

Uwagi

  • super post dzieki niemu duzop sie dowiedzialem
    Przez:Kuba NA 2024-02-28
    Ocena:
    5.0

    super basrdzo dobry post ,pozdrawiam, duzo sie dowiedzialem.