Igły sosny – właściwości

Igły sosny, pędy i młode szyszki, coraz częściej są stosowane do leczenia przeziębień i infekcji dróg oddechowych.

Sosna zwyczajna – najbardziej rozpowszechnione drzewo ale rzadko gości na naszych stołach w formie herbaty, syropu czy nalewki, a także olejku eterycznego do inhalacji.

Nasi przodkowie cenili pozytywny wpływ sosny na ludzki organizm. Stosowali herbatę z sosnowych szpilek na infekcje nosa i zatok oraz na wzmocnienie organizmu a Indianie w Ameryce Płn. wypijali napar z igieł sosny, aby uchronić się przed zachorowaniem na szkorbut.

Igły sosny, pędy i młode szyszki – właściwości

Bez wątpienia sosna jest bogactwem składników odżywczych wspierających odporność. Działających pozytywnie na układ oddechowy- szczególnie olejek sosnowy, który udrażnia drogi oddechowe.

GORYCZE- pobudzają apetyt,działają uspokajająco i wzmacniająco.

FLAWONOIDY -to związki organiczne działające przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo i moczopędnie.

WITAMINA C-wzmacnia odporność.

WĘGLOWODANY- dają nam energię.

SOLE MINERALNE-regulują gospodarkę wodną organizmu i mają pozytywny wpływ na układ kostny.

Coraz częściej decydujemy się na wytworzenie syropów z pędów sosny czy młodych szyszek, ale wymaga to użycia cukru lub spirytusu i to nas zniechęca do ich wytworzenia.

Igły sosny – pyszna herbata

Dla tych , którzy nie tolerują cukru jest prosta metoda- herbatka z pączków lub igieł sosny.

Jak ją przygotować?- 2 łyżki igieł sosnowych, pociętych na kawałki ok. 1cm lub 1 łyżkę pączków sosny, zalać 200ml gorącej wody i zaparzać pod przykryciem ok.30 minut. Przecedzić i można  dosłodzić miodem.

Herbatkę można robić zarówno ze świeżych jak i suszonych igieł sosny.

Pączki sosny są surowcem do wytwarzania syropów, w przemyśle  spożywczym i cukierniczym do wypieku różnych ciast i innych kulinarnych inspiracji.

Z pewnością osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie, docenią właściwości sosny-napary pobudzają i dodają energii.

Igły sosny a kuracja oczyszczająca

Igły sosny są składnikiem wielu kuracji oczyszczających, które często ratują zdrowie. Najcenniejszą jaką udało mi się odszukać jest kuracja na oczyszczenie. To kuracja oczyszczająca organy i tkanki, z dodatkiem łupin cebuli i całego owocu mielonej dzikiej róży.

Opisana powyżej mieszanka lecznicza, nie wymaga gotowania i macerowania. Kolejne przepisy wymagają  gotowania, a jak taki napój przygotować? Wystarczy 25g igieł sosny zalać 0,5l wody i wrzucić skórkę pomarańczy-gotować 10 minut. Przecedzić i pić ciepły napój-można dosłodzić odrobiną miodu.

Leczniczy napój z igieł sosny możemy przygotować jeszcze w ten sposób:  50g igieł sosny zalać  1l wody i gotować 10 minut. Odstawić na 2 godziny aby uzyskał lepsze właściwości i po tym czasie można pić ciepłą wodę sosnową, 3x dziennie po 1/2 szklanki.

Z relacji ludzi, którzy stosują kuracje sosnowe, wynika, że dają jasność umysłu i poprawiają wzrok.

Sosna do inhalacji

Sosna to też dobry surowiec do inhalacji – wystarczy zalać wodą igły sosny i zagotować. Zdjąć z ognia i wdychać parę – odświeża drogi oddechowe i ułatwia oddychanie.

Cennym i leczniczym surowcem jest również kora sosny, która ma niezwykle cenne właściwości, do tej pory powszechnie nie poznane. To temat na kolejny post, który z pewnością zainteresuje Was, bo  kora sosny jest rewelacją, pod względem wpływu na zdrowie.

Zapraszamy do zakupu igieł sosny: https://jedynienatura.pl/herbaty/395-igly-sosny-50g-jedynie-natura.html

A także na nasz YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCsvQvaxBcNSmTm0ZOEYlw_A

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.