Grzyby – właściwości lecznicze

Grzyby – właściwości lecznicze. GRZYBY dla zdrowia? Należę do pokolenia, które było straszone grzybami leśnymi. Nie przyszło mi do głowy, aby zjeść jakiegoś leśnego grzyba,  tylko pieczarka królowała na moim stole. Pewnie nie było stosownych badań, które mogłyby wyjaśnić ten wątek.

Zanim napiszę o ich właściwościach, chcę się zmierzyć z powszechnym przekonaniem, że grzyby leśne mają dużo toksyn i lepiej szukać cennych związków w żywności uprawnej. Nawet jeżeli tak jest, to łatwiej z organizmu usunąć nadmiar toksyn, bo jest dużo skutecznych naturalnych sposobów pozbycia się toksyn z organizmu – ale uzupełnić minerały ubogą w nie żywnością już trudniej. Grzyby pozyskują z leśnego runa mnóstwo substancji odżywczych i minerałów cennych dla naszego zdrowia, natomiast rośliny hodowlane rosną często na jałowych glebach, więc są one ubogie w substancje pożądane dla naszego zdrowia.

Tak więc GRZYBY dla zdrowia? Jak najbardziej – zdrowe, lecznicze, smaczne, sycące i nie są ciężkostrawne, wbrew powszechnemu przekonaniu. Są bardzo sycące i stąd przekonanie, że są ciężkostrawne – niewiele potrzeba żeby się nasycić. Grzyby potrzebują więcej czasu na trawienie, dlatego warto je jeść na śniadanie lub obiad ale na kolację już nie.

Witaminy w grzybach

GRZYBY leśne i hodowlane mogą być doskonałym zastępnikiem mięsa. W przeciwieństwie do roślin , zawierają pewne ilości witaminy D i prawdopodobnie również B12, która jest „piętą achillesową” weganizmu.

Są również cennym żródłem witamin B1 i B2, oraz wielu składników mineralnych: potasu,wapnia, fosforu i magnezu. Obfitują również w pierwiastki śladowe, m.in. w żelazo, mangan, kobalt.Nie ma w nich zbyt wiele białka, lecz zawartość jego waha się w zależności od gatunku, ale jest ono świetnie przyswajalne.
Są dietetyczne, a zawarta  w nich chityna wykazuje działanie zbliżone do błonnika pokarmowego. Niektóre grzyby zawierają substancje pokrewne serotoninie i z tego powodu są testowane(w odpowiednich dawkach)jako skuteczne leki antydepresyjne.

Przyrządzając zupę grzybową nie należy odlewać wody i zbierać tworzącej się piany na powierzchni wywaru, bo tam są polisacharydy – głównie nierozpuszczalny w wodzie beta-glucan, cenny związek o działaniu immunostymulującym.

Działania grzybów

– antynowotworowe
– antybakteryjne
– przeciwwirusowe
– immunostymulujące
– antycholesterolowe
– obniżają ciśnienie krwi
Z dostępnych w warzywniakach grzybów, najzdrowszy jest twardziak (shitake), ale zwykła pieczarka niewiele mu ustępuje.
Wszystko wskazuje na to, że grzyby jadalne mogą być skutecznym lekiem na choroby cywilizacyjne, bezpiecznym, a przy tym niezwykle smacznym. To sprawi, że ludzie nie będą mieć problemu z włączeniem ich do diety na co dzień.
Warto dodać, że podczas suszenia, zapach grzybów staje się silniejszy.

Grzyby – właściwości lecznicze

KURKA  pieprznik – usuwa pasożyty, działa w taki sposób, że paraliżuje układ nerwowy pasożyta- nie jest on w stanie przeżyć. Najprostszym sposób użycia, to posypywanie kanapek lub dodawanie do żywności zmieloną kurkę. Kurki są dostępne w sprzedaży ale cena jest wysoka. Warto wybrać się na grzyby, ususzyć, zmielić i dodawać do żywności – prosto i zdrowo.

SOPLÓWKA jeżowata polecana jest dla ludzi mających alergię na mleko.

BOROWIK jest nam dobrze znany , ale zwykle koncentrujemy się na walorach smakowych tego grzyba- jest on kwintesencją smaku umami, uznawanego, za najbardziej pożądany, wywołujący najlepsze doznania smakowe.

Tymczasem borowik dostarcza wielu składników mineralnych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Duża zawartość selenu w prawdziwkach hamuje rozwój wolnych rodników, a także przyczynia się do budowania odporności. Dostarczenie odpowiedniej ilości selenu, wpływa pozytywnie na czynność tarczycy, a zatem jest to idealny dodatek do diety z problemami hormonalnymi.

Niedobór selenu może trwale upośledzić układ odpornościowy i innych ważnych funkcji w organiżmie. Borowiki zawierają przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniem. Przez to, że neutralizują wolne rodniki – są bogate w wiele rodzajów przeciwutleniaczy.
Ponadto Borowik pomoże w utracie wagi, dostarczy sporą dawkę łatwo przyswajalnego białka i zmniejszy stan zapalny.

REISHI – to grzyby znane z szerokiego zastosowania w profilaktyce prozdrowotnej. Zmniejszają ryzyko infekcji,wzmocnią odporność , a także złagodzą objawy alergii.
W tradycyjnej medycynie Wschodu stosowane były na wiele schorzeń. Istnieją żródła, które potwierdzają pozytywny wpływ grzyba REISHI na zdrowie.


JEDNYM SŁOWEM JEDZMY GRZYBY – NA ZDROWIE.

Mój YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCsvQvaxBcNSmTm0ZOEYlw_A

Inny artykuł:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *