Dlaczego erytrytol podrożał?

dlaczego-erytrytol-podrozal

Dlaczego erytrytol podrożał? Dlaczego cena erytrytolu wzrosła?

Ostatnio znacznie wzrosła cena erytrytolu. Dlaczego tak jest i czy to się może zmienić?
Niestety, przyczyn może być kilka. Najwięcej erytrytolu sprowadza się z Chin, bo cena jest atrakcyjna i większość tego słodzika pochodzi właśnie z stamtąd. Jedną z przyczyn mogą być przerwane łańcuchy dostaw z Chin – nawet czytamy w wiadomościach o tym, że duże transporty czekają na Ukrainie i nie mogą wjechać do Polski.

Dlaczego erytrytol podrożał?

Kolejną przyczyną może być wzrost kursu walut, które również przyczyniają się do wzrostu cen, a także wyższe  ceny owoców i warzyw potrzebnych do wytwarzania erytrytolu.
Czy to się zmieni? Nie wiadomo, ponieważ sytuacja jest niestabilna i trudno przewidzieć, aby z całą pewnością  dać odpowiedż.

Czy erytrytol chiński jest gorszy od europejskiego?

Przy tej okazji warto wspomnieć czy erytrytol chiński jest gorszy od erytrytolu europejskiego, bo takich informacji trochę się w sieci pojawiło. Czy one się potwierdzają?
Myślę, że nie, ponieważ nigdzie na świecie nie było badań porównawczych tego surowca w zależności od rejonu pochodzenia. Myślę, że to mogła być kryptoreklama.

Jak jest pozyskiwany erytrytol?

Erytrytol występuje w naturze w owocach i warzywach i jest pozyskiwany z nich, a więc jest to naturalna substancja. Powstaje on w drodze ekstrakcji owoców i warzyw. Synteza erytrytolu powstaje w procesie w którym nie ma miejsca na odchylenia dotyczące składu lub technologii. Obawy, że erytrytol czysty występujący w owocach różni się od pozyskiwanego w procesie ekstrakcji, jest nieuzasadniona. Struktura chemiczna naturalnego erytrytolu  w owocach jest taka sama jak tego produkowanego na szeroką skalę- bez względu na sposób pozyskiwania. Nadal będzie to ta sama substancja. A zatem chiński jest równie dobry jak europejski, a tańszy.

Erytrytol dla cukrzyków

Erytrytol lubimy, bo jest doskonałym słodzikiem, który zastępuje nam cukier. Nie ma kalorii i IG, prawie zero. Jest to najzdrowszy cukier, który mogą jeść cukrzycy i osoby na dietach redukcyjnych.

Nasz facebook: https://www.facebook.com/Jedynie-Natura-103976461525598

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.