BROKUŁ – niedoceniane warzywo a nie może go zabraknąć w naszej diecie – jest naturalnym lekiem nr 1. Na co może służyć? Trudno w to uwierzyć, bo pokochaliśmy leki za to, że działają szybko i są łatwe w użyciu – popijasz wodą i już. Ludzie, którzy cenią sobie naturalny sposób utrzymania zdrowia mają BROKUŁY i wiele innych warzyw, które działają.
Na co pomoże brokuł?
Brokuły pomogą na odchudzanie – kwasy w nich zawarte pomagają uporać się z otyłością. Także przy alergiach i astmach – sulforafan zawarty w brokułach ochrania komórki nabłonka i usprawnia ich pracę. Zwiększa wydzielanie śluzu w drogach oddechowych i tym samym przyspiesza wydalanie alergenów z naszych dróg oddechowych. Dodatkowo, aby pozbyć się alergi warto wyłączyć nabiał z diety – dzięki temu wiele osób odzyskało zdrowie, bo nabiał bardzo często powoduje alergie.
Brokuły zawierają dużą ilość odmładzającego koenzymu Q10, który jest popularnym składnikiem wielu kremów przeciwzmarszczkowych.
Brokuł dla cukrzyków
Brokuły jedzone na surowo, mają istotne działanie antynowotworowe. Ponadto są niskokaloryczne i mają niski IG-15, a więc w sam raz dla cukrzyków, przy tym zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Sulforafan zawarty w brokułach chroni przed zwyrodnieniem stawów.
Właściwości sulfarafonu
To oczywiście nie wszystkie cenne właściwości sulfarafonu zawartego w brokułach – na co jeszcze jest pomocny? zapobiega powstawaniu zaćmy, hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądka, spowalnia efekt starzenia się skóry, chroni przed anemią, pomoże przy depresji, nerwicach i migrenach.
Jak przyrządzać brokuły?
Wysoka temperatura niszczy cenne substancje. Najlepiej przyrządzić na parze, robić sałatki z surowego brokuła, lub użyć brokuła w proszku, bo nie musimy go przetwarzać.
Wiele żródeł podaje, że w temperaturze powyżej 72st.C, brokuł traci cenne walory. SULORAFAN – najcenniejszy składnik brokuła, jest rozpuszczalny w wodzie, więc najcenniejsze co ma brokuł zostaje w wodzie, więc gotowania nie polecamy. Jeżeli nie macie na względzie walorów smakowych, to brokuł w proszku będzie najlepszym i najprostszym rozwiązaniem.
CIEKAWOSTKA – ludzie z plemienia Hunza dożywają 120 lat, a jedzą surowe warzywa i owoce. Odważmy się i my jeść warzywa na surowo, chociażby wtedy , gdy jest to pożądane.
Najwięcej sulforafanu jest w 5-dniowych kiełkach brokuła, więc jeżeli nie masz czasu gotować – użyj brokuła w proszku do koktajlu lub kiełki do sałatki i kanapek.
Przepis na sałatkę z surowego brokuła
Jak przyrządzić brokuły aby nie utraciły sulforafanu i innych cennych składników? Oczywiście na SUROWO – brokuła i pęczek rzodkiewki umyć, osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Brokuł, można podzielić na małe różyczki i już nie musimy ich zetrzeć . Można dodać opcjonalnie trochę startego jabłka lub małe kostki ananasa. Przygotujmy dresing: 5 łyżek jogurtu, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku i szczypta asafetydy lub suszonej cebuli. Sos łączymy z warzywami i sałatka gotowa.
SMACZNEGO!
Zapraszamy na nasz YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCsvQvaxBcNSmTm0ZOEYlw_A